در این مقاله میخوانیم
Toggleاستفراغ مکرر نوزاد دلایل متعددی دارد و این مشکل باید به سرعت شناسایی و رفع شود. در غیر این صورت، امکان بروز مشکلات بیشتر در بخش گوارشی نوزاد وجود دارد. والدین با مشاهده این مشکل نگران خواهند شد اما بهترین کار در زمان مشاهده استفراغ در نوزادان مدیریت شرایط و مراجعه به یک بخش درمانی است تا عامل آن شناسایی شده و روش درمانی در اختیار شما قرار بگیرد.
- در بسیاری از موارد، استفراغ نوزاد یک واکنش طبیعی بدن است و به احتمال زیاد با گذشت زمان این موضوع به کلی برطرف خواهد شد. در این مطلب با تمامی نکات مربوط به این مشکل و راه حلهای آن آشنا خواهیم شد.
استفراغ نوزاد
باید به این نکته اشاره کنیم که در ابتدای تولد و چند روزگی نوزادان، معده آنها حساس است و به احتمال زیاد سیستم گوارشی آنان به عوامل بیرونی واکنش نشان خواهد داد. این عوامل میتوانند همان شیر مادر باشند و حتی آب و هوای شرایط جدید نیز روی بروز مشکلات مختلف در روزهای اول تولد تاثیر دارد.
- در واقع، خوردن بیش از حد غذا در این دوره است که میتواند واکنش معده نوزاد را به دنبال داشته باشد. بنابراین، بهتر است قبل از شیر دادن به نوزاد و کودک از میزان مناسب شیردهی و نحوه صحیح شیردهی اطلاع پیدا کنید تا تغذیه او دچار مشکل نشود.
انواع استفراغ نوزاد و درمان آن
در اکثر موارد، این موضوع بی خطر است و نباید زیاد نگران آن شوید. با این حال، استفراغ مکرر نوزاد است که باید مورد بررسی قرار بگیرد تا در صورت وجود مشکلی خاص در بدن به سرعت اقدامات لازم برای آن در نظر گرفته شود. آگاهی از مدلهای مختلف این مشکل که در ادامه توضیح داده میشوند، شما را در تشخیص و برطرف کردن آن یاری خواهد کرد.
استفراغ جهشی نوزاد
استفراغ جهشی نوزادان تازه متولد شده از شایعترین مشکلات است اما این موضوع در اکثر موارد بی خطر است و نباید نگران آن شوید. زمانی که نوزاد شما به شدت گرسنه است، احتمال ورود هوا به معده وی همراه با شیر خوردن زیاد خواهد بود. این هوا چند ثانیه بعد با فشار به بیرون آمده و میتواند در نهایت منجر به استفراغ جهشی شود.
بنابراین، بهترین روش برای پیشگیری از این مشکل دقت در موقعیت خود و نوزاد در زمان شیر دادن است. اشاره به این نکته اهمیت دارد که استفراغ جهشی نوزاد به رنگ سفید است.
استفراغ زرد نوزاد
در صورتی که مایع زردی در زمان استفراغ نوزادان مشاهده میکنید، این مشکل نشان دهنده یک بیماری است. به همین دلیل است که در این شرایط سریعا باید به یک بخش درمانی مراجعه کرده و آن را با پزشک متخصص در میان بگذارید. مسدود شدن روده یا آسیب دیدن بخش سر نوزادان میتواند عاملی برای استفراغ مکرر نوزاد باشد که رنگ آن زرد است.
بالا آوردن شیر پنیری در نوزادان
با ورود شیر به معده نوزادان این ماده غذایی با اسید ترکیب میشود. به دلیل کامل نبودن معده آنها و حساسیت به وجود مقدار زیاد ماده غذایی، احتمال برگرداندن مقدار اضافی به بیرون وجود دارد. به این حالت که در آن بالا آوردن شیر به صورت بریده بریده است، بالا آوردن شیر پنیری در نوزادان گفته میشود که راه حل مطمئنی برای برطرف کردن آن وجود دارد. برای خلاصی از این مشکل بهتر است در زمان شیر دادن به فرزند به موقعیت شیر دادن دقت داشته باشید. پس از آن کودک را در بغل بگیرید و چند بار به پشت او بزنید تا هوای اضافی وارد شده به معده او خارج شده و از استفراغ مکرر نوزاد جلوگیری شود.
بالا آوردن کودک از بینی
در شرایطی که نوزاد شما بیش از حد شیر خورده باشد، احتمال این که استفراغ مکرر نوزاد را مشاهده کنید بالا است. در این شرایط، مطمئنا احتمال این وجود دارد که مقداری شیر از راه بینی دفع شود که این امری طبیعی است. بهترین کار در بروز چنین شرایطی جلوگیری از تغذیه بیش از حد نوزاد است. در این نوع شرایط، بهتر است با خواباندن نوزاد روی شکم یا قرار دادن او در حالت ایستاده از ورود مواد اضافی به داخل مجاری تنفسی جلوگیری کنید.
بالا آوردن آب در نوزادان
زمانی که نوزاد دچار استفراغ مکرر است، احتمالا بالا آوردن مایع موجود در معده به همراه آب است. در صورتی که دلیل این امر زیاد بودن مواد غذایی در معده نوزادتان باشد، جای نگرانی وجود ندارد و بهتر است در آینده با توجه داشتن به نکات بیان شده در بخشهای قبل از این مشکل جلوگیری کنید.
رفلاکس معده نوزاد
رفلاکس معده یکی از مشکلاتی است که در بیشتر نوزادان تازه متولد شده و حتی افراد بزرگسال نیز دیده میشود. این موضوع به شرایطی گفته میشود که اسید معده به داخل مری بر میگردد و وجود این اسید در بخش مری منجر به بروز عوارضی خواهد شد. بسیاری از نوزادان کم سن و سال در ماههای اول تولد دچار این مشکل میشوند که میتواند بی قراری نوزاد و شب بیداری را به همراه آورد. در صورت وجود این مشکل به همراه استفراغ مکرر نوزاد، بهترین کار این است که با یک پزشک متخصص کودکان صحبت کنید.
علائم رفلاکس نوزاد
معمولا رفلاکس معده دارای علائم شدیدی نیست و با گذشت زمان در نوزادان برطرف میشود. با این حال، اگر علائم شدیدی را مشاهده کردید، سریعا باید اقدامات لازم را انجام دهید. بی میلی به غذا خوردن، نا آرامی، ناراحتی هنگام غذا خوردن و سکسکه از جمله علائمی هستند که نشان میدهند یک نوزاد به مشکل رفلاکس معده مبتلا است.
رفلاکس معمولا بیماری بی خطری است اما در شرایط تشدید میتواند مشکلات زیر را برای فرد به وجود آورد:
- گرفتگی بینی و اختلال در تنفس
- جیغ کشیدن و بیدار شدن ناگهانی از خواب
- سرفههای مکرر
- بی خوابی و بی قراری
درمان خانگی رفلاکس معده در نوزادان
رفلاکس معده دارای داروهای درمانی است اما پیشنهاد میشود اصلا سرخود از این داروها استفاده نکنید. شاید برای تشخیص مشکل اصلی نیاز به انجام معاینات دقیق و حتی آزمایشهای پزشکی باشد. بنابراین، با مشورت کردن با یک پزشک روش درمانی مطمئن در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
اصلاح وضعیت خوابیدن نوزاد
رفلاکس به معنی برگشتن اسید معده به داخل مری است. بنابراین، اولین راه حل برای رهایی یافتن از این مشکل دقت در وضعیت دراز کشیدن و خوابیدن است. پس از شیر خوردن نوزاد، بهتر است یک بالش پشت او قرار دهید تا با این کار زاویه قرار گرفتن نوزاد تنظیم شده و از برگشتن محتویات معده به مری جلوگیری شود.
ورزش دادن نوزاد
ورزش دادن برای جلوگیری از استفراغ مکرر نوزاد پیشنهاد میشود. لازم نیست که از ورزشهای سنگین استفاده کنید و بهترین کار نرمش دادن پاهای او و انجام حرکتهای ساده روی بدن او است. این ورزش دادن میتواند از رفلاکس معده جلوگیری کند و برای بهبود این مشکل میتوانید روزانه چند دقیقه از ورزش دادن به نوزاد استفاده کنید.
ماساژ نوزاد
ماساژ دادن یکی از روشهای پیشنهادی متخصصان است که برای غلبه به بسیاری از مشکلات در روزهای ابتدایی تولد میتوانید از آن استفاده کنید. ماساژ دادن میتواند تاثیر عالی روی جسم و حتی روان نوزاد داشته باشد چرا که حس خوبی با این کار پیدا خواهد کرد. از جمله دلایل اصلی این تاثیر مثبت میتوان به تحریک عصب واگ اشاره کرد که در نهایت میتواند باعث بهبود سیستمهای گوارشی و تنفسی در نوزاد شود.
استفاده از داروهای گیاهی
به این نکته دقت داشته باشید که استفاده از دارو در هر دو مدل گیاهی و شیمیایی تنها برای نوزادان بالاتر از شش ماه توصیه میشود. در حالتی که مشکلاتی را در نوزاد خود در ماههای اول تولد مشاهده میکنید، اصلا نباید از داروهای بزرگسالان یا حتی کودکان برای درمان استفاده کنید.
با این حال، استفاده از دمنوشهای گیاهی مانند زیره، بابونه، نعناع و رازیانه در افراد بالاتر از شش ماه یا یک سال میتواند روی درمان رفلاکس معده تاثیر داشته باشد. آماده کردن دمنوش این نوع گیاهان آسان است و در بسیاری از مواقع با تهیه آب جوش میتوانید دمنوش را برای درمان استفراغ مکرر نوزاد در چند دقیقه آماده کنید.
در درمان استفراغ مکرر نوزاد و کودک به این نکات توجه شود
اگر با مشکل استفراغ مکرر نوزاد مواجه هستید، بهتر است به نکات زیر دقت داشته باشید تا این مشکل برایتان رفع شود:
- در حالت مناسب به نوزاد تازه متولد شده خود شیر دهید.
- پس از شیر دادن، او را بغل کنید و چند بار به پشت او بزنید تا هوای اضافی داخل معده خارج شود. به این کار آروغ گیری میگویند.
- تا حد امکان نگذارید نوزاد شما بیش از حد شیر بخورد. مقدار این تغذیه را میتوانید بر اساس تجربه به دست آورید.
- مادری که نوزاد تازه متولد شده دارد نباید از غذاهای نفاخ مانند حبوبات استفاده کند.
- تا حد امکان نباید هوای اضافی موقع غذا خوردن نوزاد به معده او وارد شود.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
استفراغ مکرر نوزاد در بیشتر موارد مربوط به نحوه شیر دادن مادر و بیش از حد بودن میزان تغذیه نوزادان است. به همین دلیل است که با دقت در این دو نکته بسیاری از مشکلات در این رابطه برطرف شده و دیگر نگرانی از هیچ نظر نخواهید داشت. در صورتی که نیاز به مشاوره تخصصی داشته باشید، هم اکنون میتوانید با مجموعه کرجبیبی تماس حاصل فرمایید.