در این مقاله میخوانیم
Toggleدندان درآوردن نوزاد یکی از قشنگترین تجربهها در طول زندگی پدر و مادر است. به احتمال زیاد، والدین ابتدا یک یا دو دندان نیش نوزاد خود را مشاهده خواهند کرد و پس از آن دندانهای دیگر نیز در بخشهای مختلف شروع به رشد کردن میکنند. اما این دوران ممکن است با نگرانیهایی همراه باشد که در این مطلب در مورد تمامی آنها آشنا خواهیم شد. برای مثال، احتمال درد نوزاد در زمان دندان درآوردن وجود دارد که با انجام بعضی از اقدامات میتوانید شرایط را کنترل کنید.
- برای دریافت مشاوره تخصصی هم اکنون میتوانید با کارشناسان مجموعه کرجبیبی تماس حاصل فرمایید. تمامی تلاش ما ارائه راه حلهای عملی و مطمئن برای برطرف کردن مشکلات نوزاد متولد شده شما است.
دندان درآوردن نوزاد
از زمان تولد نوزاد تا وقتی که به 2 سالگی برسد، احتمال بروز مشکلاتی برای او وجود دارد. در این دوران، والدین نیز حساسیت زیادی به خرج میدهند تا نوزاد آنها با کمترین میزان درد و ناراحتی این دوره را به پایان برساند. یکی از فرآیندهای مهم در دوره ابتدایی پس از تولد، دندان درآوردن نوزاد است که ممکن است در ناحیه دهان و لثهها باعث بروز درد شود. آگاهی بیشتر شما در مورد فرآیند دندان درآوردن نوزادان میتواند بخش بزرگی از مشکلات را برطرف کرده و از گریههای آنها تا حد زیادی جلوگیری کند.
چگونگی دندان درآوردن در نوزاد
زمانی که نوزاد شما شروع به دندان درآوردن میکند، جوانه دندانها را مشاهده میکنید که به مقدار چند میلی متر از لثهها بیرون زدهاند. جالب است تا بدانید سر و کله جوانهها از دوران بارداری پیدا میشود اما درآمدن کامل آنها به پس از تولد نوزاد موکول میشود.
از 4 ماهگی نوزاد تا یک سالگی او شروع فرآیند جوانه زنی دندانهای شیری را مشاهده خواهید کرد که سرعت آن نیز بسیار کم است. در نهایت، تا یک سالگی یا دو سالگی هر کودک دارای 2 دندان است و حتی این تعداد ممکن است تا 4 عدد نیز باشد. درست متوجه شدید چرا که تعداد دندانهای نوزادان یک ساله به وراثت وابسته است و این تعداد از نوزادی به نوزاد دیگر ممکن است متفاوت باشد.
- زمانی که نوزاد شما دندان در میآورد، امکان بروز دردهای شدید در ناحیه مورد نظر وجود دارد. این دردها حتی تا جایی پیش میرود که نوزاد را بی قرار میکند و باعث گریههای شدید او خواهد شد.
زمان بندی رشد دندان در نوزادان
روند رشد دندان در نوزادان با جوانه زدن دندانهای میانی شروع میشود و در ابتدا دو دندان میانی پایین نوزاد شروع به رشد میکنند. بهتر است به این موضوع اشاره کنیم که رشد دندانهای میانی شاید تا یک سالگی نیز به طول انجامند و در صورت مشاهده چنین موضوعی نباید نگران باشید.
- 6 ماهگی تا 10 ماهگی: دندانهای جلویی فک پایین رشد میکنند.
- 8 ماهگی تا 13 ماهگی: دندانهای جلویی فک بالا رشد میکنند.
- 8 ماهگی تا 16 ماهگی: دندانهای کناری در فک بالا و پایین رشد میکنند.
- 13 ماهگی تا 19 ماهگی: دندانهای آسیا در فک بالا و پایین شروع به رشد میکنند.
- 16 ماهگی تا 23 ماهگی: دندانهای نیش در کنار دندانهای جانبی رشد میکنند.
- 25 ماهگی تا 33 ماهگی: دندانهای آسیای بعدی در فکهای پایین و بالا رشد میکنند.
البته، دقت در این نکته مهم است که این فرآیند برای تمامی نوزادان ثابت نیست و ممکن است از یک نوزاد به نوزاد دیگر تفاوتهایی داشته باشد.
علائم دندان درآوردن در نوزادان
شاید مهمترین علامت دندان درآوردن نوزاد همان مشاهده ظاهری باشد. شما در این دوره به چشم جوانه زدن دندانها را مشاهده خواهید کرد. البته، یک علامت مهم دیگر نیز وجود دارد که همان بی قراریهای نوزاد در یک ماهگی یا دو ماهگی است. این موضوع به دلیل درد و حساسیتی است که نوزادان در زمان دندان درآوردن دارند.
معمولا، دندان درآوردن نوزاد در مورد دندانهای اول و دندانهای نیش به همراه درد است و این موضوعی است که روی حالت بی قراری و گریههای او تاثیر خواهد داشت.
زود یا دیر دندان درآوردن در نوزادان
مدت زمان دندان درآوردن نوزاد میتواند متفاوت باشد و این موضوع به وراثت نیز باز میگردد. بنابراین، نمیتوان یک زمان ثابت برای این فرآیند بیان کرد. با این حال، بهتر است به این نکته اشاره کنیم که دندان درآوردن در نوزاد در سنین 4 ماهگی تا 2 سالگی اتفاق میافتد و زمان حساس در این مورد همان 4 ماهگی تا یک سالگی است. در این دوره، باید کمی مدیریت اوضاع را در دست بگیرید و در صورت مشاهده گریه و بی قراری با روشهای مناسب نوزاد خود را آرام کنید.
راهکارهایی برای کاهش درد و بی قراری دندان درآوردن
راهکارهای مختلفی وجود دارند که برای کاهش درد و بی قراری نوزادان در زمان دندان درآوردن بهتر است آنها را بدانید. این هنر شما است که از کدام راهکار استفاده میکنید و شاید یک روش خاص در مورد نوزاد شما بهتر جواب دهد.
پس برای این دوران روشهای زیر را بیاموزید و در زمان مورد نیاز بر اساس شرایط از آنها استفاده کنید.
استفاده از دندانگیرهای سرد برای کاهش درد دندان درآوردن
دندان گیر یکی از بهترین وسیلههایی است که برای ماساژ لثهها و کاهش درد آنها میتوان استفاده کرد. این وسیله برای کاهش درد و خارش لثهها کاربرد عالی دارد و بهتر است از محصولات استاندارد و تایید شده در این مورد استفاده کنید. شاید در اولین بار استفاده از این وسیله توسط نوزاد شما، نیاز باشد تا با انجام اقداماتی نحوه استفاده از آن را به او آموزش دهید.
ماساژ لثهها برای کاهش درد دندان درآوردن
در شرایطی که نوزاد شما درد احساس میکند و شما این درد را در ظاهر او مشاهده میکنید، یکی از بهترین اقدامات ماساژ لثه او با دست است. قبل از شروع ماساژ لثه بهتر است دستان خود را کاملا بشویید و پس از آن با حرکات آرام و منظم میتوانید ماساژ لثههای نوزادتان را شروع کنید.
شما حتی میتوانید از مراکز معتبر و داروخانهها سر انگشتیهایی را که برای این کار ساخته شدهاند، تهیه کنید. این محصولات به صورت استاندارد ساخته میشوند و از آنها میتوانید به صورت طولانی مدت استفاده کنید.
تغذیه برای کاهش درد دندان درآوردن
التهاب در بخش لثهها و دندانها باعث بروز درد خواهد شد و شما با انجام اقداماتی در زمان دندان درآوردن نوزاد میتوانید درد مربوط به آن را کاهش دهید. یکی از این اقدامات خنک کردن غذاها قبل از خوراندن به نوزاد است تا در چند ماه اول زندگی فرزندتان، لثهها در معرض غذاهای بسیار گرم قرار نگیرند.
مسکن برای کاهش درد دندان درآوردن
توصیه میشود به هیچ عنوان از داروهای گیاهی و شیمیایی برای نوزاد استفاده نکنید مگر این که پزشک آنها را تجویز کرده باشد. مسکنها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. معمولا پزشکان شربت استامینوفن را برای کاهش درد در این دوران تجویز میکنند. در مصرف این شربت اصلا نباید زیاده روی کرد چرا که امکان بروز عوارض جانبی در صورت مصرف بیش از حد وجود دارد.
آرامبخشهای موضعی برای کاهش درد دندان درآوردن
گزینه بعدی برای کاهش درد در زمان دندان درآوردن نوزاد استفاده از پمادها و محلولهای موضعی است. این محصولات بیشتر اثر تسکینی دارند و درد را به صورت کامل از بین نمیبرند. برای مثال، یک بی حسی کوتاه در منطقه درد به وجود خواهد آمد تا فرد احساس درد کمتری داشته باشد. با مراجعه به یک بخش درمانی احتمالا بتوانید نسخه برای خرید این محصولات از داروخانه را دریافت کنید و پس از آن در دوز تعیین شده امکان استفاده از پمادهای موضعی وجود دارد.
این پمادها از بهترین گزینهها برای کنترل شرایط بی قراری نوزادان هستند به خصوص زمانی که در آنها مشکل بی خوابی و بیدار شدن بی موقع از خواب مشاهده میشود. بهتر است این موضوع را در نظر داشته باشید که استفاده بیش از حد از این پمادها و محلولهای موضعی میتواند مشکلاتی را به وجود آورد و بهتر است قبل از هر کاری میزان استفاده از آن را از پزشک پرس و جو کنید.
مراقبت از دندان نوزاد پس از رشد
دندان درآوردن نوزاد در یک دوره تعریف شده اتفاق میافتد و در این زمان مطمئنا هنر کنترل و مدیریت شرایط نکتهای اساسی برای برطرف کردن مشکلات است. پس از این دوران، دردهای دندان و لثه در نوزاد از بین خواهد رفت. پس زمان آن رسیده است تا مراقبتهای بعدی برای سالم نگه داشتن دندانهای او را انجام دهید.
- استفاده از مسواکهای نرم و مناسب دندان نوزاد پس از یک سالگی توصیه میشود و خمیر دندان مخصوص آن را نیز میتوانید از یک داروخانه تهیه کنید.
قرار گرفتن دندانها در معرض مواد غذایی که برای نوزادان مناسب نیستند، در نهایت منجر به آسیب و خرابی دندانهای آنها خواهد شد. بنابراین، در این دوران یکی از مهمترین اصول، دقت در برنامه تغذیهای نوزاد است.
توصیههای مراقبتی از دندان کودکان
دندان درآوردن نوزاد یکی از اتفاقهای مهم در دوران پس از تولد است که با دقت در بعضی از نکات میتوانید بدون مشکل از این دوران عبور کنید. بهتر است قبل از تولد فرزند خود در مورد نحوه دندان درآوردن نوزادان اطلاعات کاملی را به دست آورید و نکته مهمتر پس از یک سالگی است که نیاز به اقدامات مراقبتی است. توصیه میشود در شب از شیر خشک استفاده نشود و از مسواکها و خمیر دندانهای مخصوص کودکان برای مسواک زدن استفاده شود. همچنین، یکی از مهمترین اصلها برای جلوگیری از پوسیدگی و خرابی دندان نوزادان پس از یک سالگی، محدود کردن مصرف شیرینی جات است.